Ana SayfaRehberGDDR5 ve GDDR5X arasındaki fark nedir?

GDDR5 ve GDDR5X arasındaki fark nedir?

GPU teknolojisi, günümüzde hayal ettiğimizden çok daha hızlı gelişiyor ve değişiyor. Siz de ekran kartlarında kullanılan bellekler hakkında kafanızda soru işaretleri mi var? Merak etmeyin! Yalnız değilsiniz.

Sistemlerimiz de kullandığımız GPU’lar, bilgisayarımızın yoğun iş yükü gerektiren durumlarda önemli bir rol oynar. Grafik kartları; günümüz standartlarında yeterli performans verebilmesi için ultra hızlı, düşük gecikme oranına sahip VRAM ve çok çekirdekli GPU’a sahip olması gerekir. Peki, GDDR5 ve GDDR5X birbirine kıyasla nasıl bir performans sergiliyor?

Ekran Kartı nedir?

GPU, ekran kartı / grafik kartı’nın en temel görevi bilgisayarlarımızdaki görsel/görüntüyü işleyip monitörümüze aktaran, programlanabilir mantıksal çiplere sahip bir bileşendir. Grafik kartları, cihazlarımızın genel performansında önemli bir rol oynar bu yüzden özenle seçilmesi gerekir.

Şu anda grafik kartlarında yaygın olaran kullanılan bellek çipleri GDDR5 ancak, yerini yavaş yavaş artık GDDR5X ve GDDR6 çipleri almaya başladı.

GPU Nedir, GPU Nasıl Çalışır?
GPU Nedir, GPU Nasıl Çalışır?

Harici ekran kartları nasıl ortaya çıktı? GPU'ların kısa geçmişini ve çalışma mantığını hiç merak ettiniz mi?

GDDR5 ve GDDR5X: Karşılaştırma ve Detaylar

GDDR5 bellekler, 10 yıldan fazla bir süredir piyasada ve önümüzdeki yıllar boyunca da istikrarlı bir şekilde varlığını sürdürmeye devam edecek gibi. Sistemlerimiz için kısa sürede yüksek kaliteye sahip ve düşük gecikme sürelerine sahip en stabil grafik kartı bellek standartlarından biri olmuştur.

GDDR5, grafik kartı bellek hızı açısından endüstrinin ve oyun dünyasının önde gelen seçeneklerinden biri olmuştur. Hemen hemen tüm ekran kartı üreticileri bu teknolojiyi hala kullanmaya devam ediyor. Yüksek bant genişliği gibi bellek performansına sahip olması ve düşük güç gereksinimi gibi avantajları olması oyuncular tarafından hala seçilmektedir. GDDR5 bellekler 9 Gbps’ye kadar hızlar sunabiliyor. Bu bellekler, GTX 1060, GTX 1070 ve Radeon RX 480 gibi grafik kartlarında kullanılmaktadır.

GDDR5X, GDDR5’ten sonra üretilen yeni bellek çipleridir. Bu yeni bellekler 14 Gbps’lere kadar çıkan hızlar sunar. GDDR5X, aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi GDDR5’ten 2 kat daha hızlıdır. Standart olarak, 10 ila 14 Gbps hızlarında performans sahip yüksek aktarım hızları sunuyor ve GDDR5X bellekler ilk olarak Micron tarafından üretildi.

Piyasada; HBM, Samsung ve Hynix gibi diğer bellek üreticilerin de olduğunu unutmadan söyleyelim. GDDR5X bellekler, GeForce GTX 1080 ve Nvidia TITAN X gibi grafik kartlarında bulunur.

GDDR5 belleğe sahip ekran kartlarının GDDR5X bellekler ile değiştirelemeyeceğini unutmayın! GDDR5 170 pinli bir bağlantıyla gelirken, GDDR5X size 190 pinli bağlantı sunar.

 
GDDR5 ve GDDR5X arasındaki farkları özetleyen tablo

Yukarıdaki tablo da, iki belleğinde özellikleri karşılaştırılmıştır. Tabloya göre, GDDR5X’in GDDR5’e kıyasla daha iyi performansa sahip olduğunu net bir şekilde görünmekte.

Bant genişliği, işlem hızı ve düşük güç tüketimi gibi performanslara sahip olması GDDR5X’i daha ön planda tutuyor. Bunu yanı sıra, hazır kullanılabilirlik ve fiyatlandırmaya bakıyorsanız GDDR5 daha avantajlı olarak ön plana çıkmakta. GDDR5X, GDDR5’e kıyasla daha yüksek boyutlarda mevcuttur.

Hangisini seçmeliyiz?

Şuanda Nvidia, yeni grafik kartlarını daha çok GDDR5X ve GDDR6 bellekler ile piyasaya sürüyor. GDDR5X bellek çipini kullanan ilk ekran kartları GTX 1080 ve Titan X oldu. Nvidia, kartlarında bir süre daha GDDR5X ve üzeri bellekler kullanılmaya devam edecek gibi. Buda, fiyat ve performans odaklı giriş seviye bilgisayar toplamak isteyenler için pahalı olabiliyor.

Yinede AMD, grafik kartlarında genellikle HBM belleklerini tercih ediyor. Yani başka bir deyişle GDDR5 ve GDDR5X bellekleri uzun bir süre daha piyasada olmaya devam edecek. Hatta AMD’nin yeni ekran kartlarında uzun bir süre görmeye devam edeceğiz. Bu yüzden AMD ekran kartları, giriş seviye oyun bilgisayarı isteyenler için tercih edebilirsiniz.

YORUM BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz